PickPack személyes átvétel Árukereső, a hiteles vásárlási kalauz 14 napos pénzvisszafizetési garancia Bankkártyás fizetés a CIB Bank rendszerén keresztül Eu pályázat

◄ Biliárd infó

A biliárdasztalok alapvetően 2 kategóriába sorolhatóak:


 • Érmebedobós biliárdasztal

  Az érmebedobós (kínálatunkban classic és magnum nevű) biliárdasztalok elsősorban klubokban, kocsmákban elterjedtek, mivel felügyelet nélkül üzemeltethetőek és érmebedobó egységgel rendelkeznek.
  Általában egyrészes pala a játékfelület és 7-es és 8-as méretben kaphatóak.
  A termék ára tartalmazza a posztót (zöld, bordó, kék Bossa Lux) és a tartozékokat is (golyókészlet, dákók, érmevizsgáló)
  Az érmevizsgáló kívánság szerint lehet 50Ft, 100Ft, vagy zsetonos működtetésű. Egyszerübb kinézetű, de strapabíróbb asztalok. Összeszereléséhez nem szükséges szakember, az asztal felposztózva kerül a helyszínre. Az asztal szintezését a lábakon lévő szintező rendszer segítségével lehet elvégezni. A szállítása szinte egy darabban történik, /maga az asztal egy darabban van, a lábak és a kőlap nélkül/ a megfelelő nagyságú szállítási út és 4 ember a szállításhoz a kőlap súlya miatt szükséges. A kőlap a jó minőségű asztaloknál mindig palakő, ennél rosszabb a márvány és a legegyszerűbb a pozdorja lap.
 • Szalon, vagy otthoni biliárdasztal

  A szalon biliárdasztalok közös tulajdonsága, hogy nem rendelkeznek érme elfogadó egységgel, ezért ezeket a biliárdasztalokat elsősorban otthon, illetve biliárd szalonokban találhatjuk meg.
  Kivitelüket tekintve lényegesen szebb és jobb minőségű asztalok, mint az érmebedobós változat, általában tömörfából készül az asztalok oldala és lába.
  Kínálatunkban a Brunswick, Sardi, Prostar márkák találhatóak meg, melyek közül a Brunswick és a Prostar versenyminősítéssel rendelkezik.

  A Brunswick biliárdasztalokon belül 2 kategória van:

  • Brunswick biliárdasztalok: Professzionális design és kivitelezés kimondottan igényeseknek
  • Brunswick Contender biliárdasztalok: Hagyományos Brunswick minőség alacsonyabb árkategóriában

  A Brunswick és a Prostar biliárdasztalok 3 részes palakővel rendelkeznek, ami miatt a szállításuk egyszerűbb, viszont csak szakképzett szerelő tudja összeállítani./szintezés, posztozás/ A posztó és az egyéb felszerelés itt nem tartozéka az asztaloknak, mindenki a saját igényeinek megfelelőt választhatja. (minőség,mennyiség, ár,szín, stb)
  A Sardi olasz biliárdasztalok 1 részes kőlappal és gyárilag felposztózva érkeznek (zöld színű posztó) és az áruk tartalmazza a felszerelést is. (Golyókészlet, 4 db dákó, háromszög, kréta, tisztító kefe)

  A posztók minőségileg 3 csoportba oszthatók:

  1. Magas műszál és alacsony gyapjú tartalmú posztók: árban a legkedvezőbb, de ez a legvékonyabb is, illetve ezen kevésbé jó a játék minősége. Elsősorban a vendéglátós asztalokra ajánljuk.
  2. Az azonos műszál és gyapjú tartalommal rendelkező posztó tartósabb és a játék minősége is jobb rajta.
  3. A magas gyapjú tartalmú posztó található a profi verseny asztalokon és az igényesebb otthoni asztalokon. A magasabb árat a tartósság, a profi játékélmény és nagy színválaszték ellensúlyozza.

  Minden asztalt a hozzá megfelelő minőségű posztóval érdemes szereltetni.
  Mi elsősorban a kiváló minőségű Simonis posztót ajánljuk biliárdasztalainkhoz, melyből kb. 3 folyóméterre van szükség egy normál méretű, 9-es biliárdasztalhoz.
  Cégünk széles választékban kínál biliárd kiegészítőket, így mindenki ki tudja választani a kívánt színű és minőségű posztót, golyókészletet, illetve dákókat.

  A Brunswick és a Prostar asztalok az összeszerelése komoly szakértelmet és gyakorlatot kíván, az összeszerelés 4-6 órát vesz igénybe, aminek a díja általában 25.000-35.000 Ft+ÁFA között szokott lenni.
  A SARDI biliárdasztalok lényegesen könnyebben összeszerelhetőek, egy kis kézügyességgel könnyen összerakhatja bárki, viszont a súlya miatt legalább 4 emberre lesz szükség, míg a biliárdasztal a helyére kerül.

  Amennyiben ezeket a biliárdasztalokat szeretné pénzért üzemeltetni, akkor kiváló megoldás a Ball Timer.
  Segítségével könnyen megoldható a biliárdasztal üzemeltetése, valamint az alkalmazottak elszámoltatása a szerkezet belső könyvelő rendszerének köszönhetően.
  Vásárlóink elmondása szerint ez a verzió lényegesen nagyobb bevételt biztosít, hiszen az elszámolás itt idő alapú, míg az érmebedobós verziónál addig játszhatnak 50, vagy 100 Ft-ért, amíg az utolsó golyó is le nem megy a pályáról.
  Tehát ha egy játék átlagosan fél óra, akkor az érmebedobóssal 50, vagy 100 Ft-ért fél órát lehet játszani, viszont a Ball Timer-t egy átlagosnak mondható 8Ft/perc áron üzemeltetjük, akkor a fél óra alatt 30x8, vagyis 240 Ft lesz a bevételünk.

Biliárdasztal méretek


A biliárdasztalok méretezése hagyományosan az angol láb mértékegysége szerint történik, amit jellemzően aposztróffal (egyszeres idézőjel) jelölnek.
A jó minőségű 2 részes biliárd dákók hossza 148 cm.
Ezeknél vannak egyszerűbb egyrészes dákók 140 illetve 120 cm-esek.
Az asztalok helyigénye a dákó hossza duplán számolva, plusz az asztal mérete.

A leggyakoribb biliárdasztal és dákó méretek a hozzá tartozó helyigénynyel:

Biliárdasztal játékfelület mérete 148cm-es dákóval 140cm-es dákóval 120cm-es dákóval
7'-es asztal: 97X193 cm 4m x 4,9m 3,8m x 4,7m 3,4m x 4,3m
8'-as asztal: 112x224 cm 4,1m x 5,2m 3,9m x 5m 3,5m x 3,6m
9'-es biliárdasztal: 127x254 cm 4,3m x 5,5m 4,1m x 5,3m 3,7m x 5m

A biliárd posztó

A biliárdasztalok  játékterét már a játék kialakulásakor is posztóból készített szövettel borították, aminek a színe hagyományosan zöld volt. Ez abból a tényből adódik, hogy a biliárd a krikett játék beltéri változata volt, és mint ilyennél igyekeztek megteremteni mindenben az eredeti körülményeket.

A szövetek napjainkban már sokkal jobb minőségben készülnek, speciálisan a biliárd játék valamennyi fajtájának a speciális igényeinek megfelelően. De természetesen nem csak a fajtájukat tekintve vannak különbségek, hanem az árukat, szélességüket, anyagminőségüket tekintve is. Ezeknek a tudatában tudunk megfelelő posztót választani.

A biliárd posztó anyaga

A biliárdposztó tulajdonságait az alapanyagok aránya, és azoknak a minősége határozza meg. Napjainkban a biliárd posztókat gyapjúból, vagy gyapjú és nejlon keverékéből állítják elő. Általában minél nagyobb a gyapjútartalom, annál jobb minőségűnek számít a posztó. Az egyszerűbb, olcsóbb típusokban ez 20 % alatt van, a középkategóriás posztókban 20-80% között, a csúcskategóriás posztókban pedig 80% feletti a gyapjú tartalom.

Minden biliárd posztó tartalmaz gyapjút, de nem mindegy, hogy milyen minőségű gyapjúszálakat használnak fel az elkészítésére.
Eszerint két típust különböztetünk meg:

 • Hagyományos, bolyhos felületű biliárd posztó:
  Ez posztó olyan fonalból készül, melyben hosszú és vékony gyapjúszálakat egyaránt felhasználnak. Az ilyen posztó vastag és bolyhos felületű, a rövid kilógó szálaknak köszönhetően, ez pedig kedvezőtlen lehet a játék folyamán. A problémát a szálak egy irányba kefélésével szokták megoldani, hogy azok a biliárdasztal hosszirányában a homlokponttól a tőpont felé nézzenek. Ez mindenképpen szükséges ahhoz, hogy a golyók akadálytalanul, és gyorsan guruljanak az asztalon. Ilyenkor a rövid szálak a posztón, melyek a bolyhosságot okozzák, a posztó felületére simulnak. Ezt a műveletet kefével rendszeresen el kell végezni a megfelelő hatás érdekében. Hiszen így a finom szálak idővel lesimulnak és a játék gyorsabbá válik. Az ilyen posztót kell óvni a szennyeződésektől, a kréta-szemcsék és az egyéb kosz átjutnak a posztón és az alatt összegyűlve koptatják azt, amitől gyorsabban elhasználódik. Manapság már léteznek teflonbevonattal bevont változatok is, melyek ellenállóbbak a különféle szennyeződésekkel szemben, viszont csúszósabb felületük miatt sokan nem kedvelik őket, hiszen a golyók is hajlamosak megcsúszni rajta, másként adják ki a forgatókat, stb. A hagyományos posztó bolyhos felülete lassítja a golyók mozgását, így az olyan gyorsaságot igénylő  játékoknál, mint pl.: a 8-as, 9-es pool, vagy a karambol nem a legjobb választás, különösen  nem verseny méretű biliárdasztalon.
  A snookerhez viszont kifejezetten ideális, hiszen ebben a játékban a lassabb tempó előnyös lehet. A legjobb minőségű hagyományos posztóknál a legfinomabb merinói gyapjút használják, mely aránya a 95%-ot, vagy akár 100%-ot is eléri.


Fésűsgyapjúból készült biliárd posztó:
Ez a típus annyiban különbözik a hagyományos posztótól, hogy a gyapjúból a fonás során a rövid szálakat fésüléssel eltávolítják, így csak a hosszú szálak kerülnek a posztóba, amiből egyenletes, sima felületű, nagyon sűrű szövésű posztó készíthető. Előnyös tulajdonsága például, hogy nem igényel kefélést, hiszen nincsenek bolyhosságot okozó rövid szálak és különösen tartós is, a sűrű szövés miatt nem engedi át a szennyeződéseket, ezért azok eltávolíthatóak maradnak a felületéről, és a golyók egyenletes, gyors tempóban gurulnak rajta.
Gyorsabb tempót igénylő játékokhoz,- mint a 8-as, vagy 9-es pool biliárd, karambol- a legjobb választás.

 

A biliárd posztó tartóssága

Egy biliárd posztó tartósságát nehéz pontosan megadni, mivel ez nem csak a készítéséhez használt gyapjú mennyiségétől és a minőségétől függ, hanem a használat gyakoriságától és a módjától is. Otthoni, ahol ritkábban használják a biliárdasztalt, az olcsóbb, gyengébb minőségű posztó is sokáig jó állapotban marad, de a szórakozóhelyeken, szalonokban, vagy főként kocsmákban használt asztalon lévő posztó hamar elhasználódhat, cseréje esedékessé válik.

A tartósságot befolyásolja a szövet tömörsége is, vagyis, hogy milyen sűrűn szőtték. Ezt a tulajdonságot a gyártók általában a posztó tömegével szokták megadni uncia (oz.)/ hüvelyk egységben vagy g/m2. A posztó tartóssága elsősorban a játék minőségére, nem pedig az esztétikai tulajdonságai miatt fontos. Egy fésűsgyapjúból készített sűrű szövésű, biliárd posztó hamarabb elhasználtnak tűnhet, viszont ez a játék minőségét még sokáig nem befolyásolja. A lazább szövésű hagyományos posztók tökéletes kinézete tovább fenntartható, de kisebb ráncok, kopások hamarabb keletkeznek rajta, ami viszont már a golyók mozgását is befolyásolhatja, a játékélményt rontja.

 

A biliárd posztó mérete:

Az egyszerűbb posztók, mint a Bossa Lux, 150 cm-es szélességben kaphatók, az árak folyóméterre érvényesek. A Prostar Siomonis szélessége 160 cm, a Simonis 760-as és 860-as posztók pedig 195 és 198 cm szélesek.

Milyen posztót válasszunk

Most elég információ van a birtokunkban ahhoz, hogy eldönthessük melyik posztó lehet számunkra a legideálisabb.

A Snookerhez mindenképpen hagyományos ( nem a fésűsgyapjúból készült) posztót ajánlunk, aminek magas a gyapjú-tartalma (lehetőleg 100%). Ilyet találunk például a Strachan kínálatában, vagy a Simonis termékei között.

Karambolhoz mindenképpen gyors, sima felületű szövet a megfelelő. Erre a játékra a fésűsgyapjú tartalmú posztók az ideálisak, mert nem bolyhosak, és a golyók gyorsan egyenletes gurulnak rajta. A legjobbak a speciálisan a karambolhoz gyártott posztók, mint pl. Simonis 300 Rapid. A speciális karambol posztók elég drágák, ezért Magyarországon hobbi célra általában a Bossa posztót használják helyette.

Pool biliárdhoz is jobbak a sima felületű, gyorsabb szövetek, az asztal méretének a függvényében. Egy kisebb, 6‘, vagy 7‘ méretű asztalra a lassabb, hagyományos posztók is megfelelnek. 8‘, vagy 9‘-es asztalra már a fésűsgyapjúból szőtt anyagok javasoltak.

A választásnál az igényeinket is figyelembe kell venni. Ha hobbi célra vásárolunk és nem akarunk drágább posztót vásárolni, akkor a Bossa is jó választás, mely nyilvános helyeken, presszókban használt biliárdasztalokon a legtöbbször használt, de találkozhatunk a szalonokban is vele. Zöld, kék, bordó színekben kapható. Kedvező ára és tartóssága miatt. Ennél drágábban választhatjuk a Prostar Simonis is, mely már komolyabb minőséget képvisel.

Az igazán igényesek, verseny minőségű, verseny méretű asztalra leggyakrabban a Simonis 760-as vagy 860-as posztóját választják, amiből több szín is kapható.